Chiovitti Banana

Toronto

Description:

SIZE  18,000 sf
STATUS  Completed 2013

Concept:

A design-build solution that is out of the traditional concrete or metal industrial box – sustainable and respectful of its sensitive location adjoining a public open conservation space.

A central ‘street’ separates the warehousing manufacturing plant from office space, creating meeting space for employees and a showcase for product lines.  The street becomes a sustainable energy source, with the warehouse wall acting as a trombe wall three seasons, and as a source of ventilation during summer months.

Wood brise-soleil around the office component reduces solar gains while breaking up the mass of the building.  Natural cedar paneling clads the exterior to mesh with the natural surroundings.

PROJECT